Morfologija: zlata vredna preiskava v nosečnosti

Ena najpomembnejših ultrazvočnih preiskav, s katero se boste srečali v času nosečnosti, je morfologija. Njen glavni namen je, da pokaže stopnjo razvoja ploda in razkrije morebitne težave ali napake v razvoju ploda.  Na podlagi njenih rezultatov se tako razjasni marsikatero vprašanje in določi nadaljnji potek nosečnosti. Ultrazvočni pregled morfologije se opravi med 20 in 22 tednom nosečnosti. Ta čas je najbolj smiselen zato, ker so takrat pri plodu razviti že vsi organi. Tako nam morfologija zelo jasno pokaže stopnjo razvoja in morebitne težave v razvoju. Preiskava pa je pomembna tudi iz vidika skrbi za otroka – starši so namreč po njej veliko bolj pomirjeni, nosečnica pa lahko sproščeno zadiha in uživa v preostanku nosečnosti.

morfologija

Kako poteka morfološki pregled ploda

Pri morfološkem pregledu ploda se natančno pregledajo plodovi organi in organski sistemi. Na začetku pregleda ginekolog določi lego ploda v maternici in preveri plodov srčni utrip. Preiskavo nato nadaljuje pri glavici, kjer oceni razvoj možganske strukture in strukturo obraza. Pregled pa se nato nadaljuje na trup – pri tem se oceni položaj trebušne prepone, ter lego ostalih organov v trebušni votlini in prsnem košu.Posebej natančno se pregleda srce, nato pa še trebušno votlino in organe v njej, trebušno steno, hrbtenico in nazadnje še okončine.

Morfologija je izrednega pomena tudi zato, ker omogoča iskanje tako imenovanih mehkih označevalcev, ki lahko kažejo na možnost kromosomske napake pri plodu. Omenjene napake lahko vodijo do razvoja Downovega sindroma in podobnih kromosomskih napak.V primeru, da se odkrije več rizičnih markerjev, se nosečnici svetuje kariotipizacije, ki bolj natančno opredeli morebitne razvojne težave.

S pomočjo te zlata vredne preiskave se že zelo zgodaj odkrijejo vse morebitne težave pri razvoju srca in ožilja, trebuha, prebavnega sistema ter črevesja, mišic, ledvic, sečnega mehurja in kostnega sistema ter tudi živčnega sistema. Vsakemu staršu je zdravje otroka na prvem mestu, zato je še toliko bolj pomembno, da se napake odkrijejo kar se da hitro. Po pregledu morfologije, ki bo potrdila, da je z vašim otrokom vse vredu, pa se boste lahko popolnoma sprostile in uživale v nosečnosti.