Kratkovidnost ali myopia

Vid na daljavo je zamegljen, kar pove vse o kratkovidnosti. Slednja se pojavi, kadar se svetlobni žarki, ki prihajajo v oko združijo pred mrežnico, namesto na njej. Kratkovidna oseba vidi na bližino ampak ne na daljavo. Največkrat rasti očesa sledi telesna rast, ki se stabilizira na koncu pubertete. Za izboljšanje slike pri kratkovidnosti se uporabljajo razpršilna minus stekla ali kontaktne leče.

Zakaj se vid poslabša?
Dolgo časa je veljajo, da je kratkovidnost posledica slabšanja vida zaradi branja, pisanja od blizu. Danes za glavni vzrok znanstveniki navajajo genetiko in sicer menijo, da je kratkovidnost podedovana. Prav tako naj bi bilo ugotovljeno, da je kratkovidnost pogostejša pri ljudeh, ki živijo v mestu kot na vasi.

kratkovidnost

Kratkovidnost je najpogostejša očesna napaka
Opišemo jo lahko kot optično okvaro očesa, kjer se žarki križajo v sprednjem delu očesne mrežnice. Zajema vsaj tretjino prebivalstva. Lahko je preprosta s pričetkom pri osnovnošolcih ali zmerna kratkovidnost. V obeh primerih se po 20-em letu dioptrija ne spreminja več. Tretja opcija pa je težka dioptrija, ki je razdeljena na zmeren razvoj po 20-em letu in progresiven razvoj, kjer se vid vsako leto poslabša za približno 1-4 dioptrije. Poslabšanje vida se pri 30-ih letih ustavi.

Lasersko odstranjevanje dipotrije
Zdravljenje kratkovidnosti je možno z laserskim odstranjevanjem dioptrije, ki je neboleč in učinkovit način za trajno rešitev dioptrije. Zaenkrat poseg velja kot najpogostejši v medicini. Sama operacija deluje tako, da preoblikuje roženico tako, da svetloba vstopa v vaše oči kot bi morala. To seveda ne deluje na vseh, odvisno je od očes posameznika.
Ena od rešitev pa so očala oziroma leče. Kontaktne leče so na voljo tako za kratkovidnost kot za daljnovidnost in njihova izbira je odvisna od vašega življenjskega sloga. Če ste starejši od 40 let so prava izbira multifokalne leče, da lahko različne predmete, kot je na primer časopis, jasno vidite od daleč in od blizu.