IR paneli zelo učinkovito ogrejejo prostor

Infra grelne plošče, imenovane tudi IR paneli so ena novejših načinov ogrevanja stanovanja, hiše ali katerega drugega objekta. Toplotne črpalke in klime sta bolj znana načina ogrevanja, a so vsi trije zelo učinkoviti. Ti najboljši načini ogrevanja so opisani na spletni strani prava-klima.si/ir-paneli, saj je to tudi spletna trgovina, ki ponuja tovrstne ogrevalne načine. Ogrevanje z IR paneli deluje tako, da te plošče pošiljajo toplotne valove po prostoru, ti pa ogrevajo predmete v sobi.

ir paneli

Ogreti predmeti, kot so stene, tla in različno pohištvo oddajajo toploto, ki jo prejemajo od teh plošč na okolico. Tako se toplota kmalu razporedi po celotnem prostoru enakomerno, medtem ko se pri navadnem centralnem ogrevanju večina toplote zadržuje pri stropu prostora. IR paneli oz. akronim IR pomeni infra-rdeče, to pa zato, ker te grelne plošče ogrevajo prostor s pomočjo infra-rdeče svetlobe. Infra-rdeča svetloba je elektromagnetno valovanje. Tovrstno valovanje je daljše od valovne dolžine vidne svetlobe, zato je s prostim očesom ne vidimo.

IR paneli so ne le zelo učinkovit in ugoden način ogrevanja, temveč tudi pripomorejo zdravju, saj je v prostoru manj vlage in posledično tudi manj drugih škodljivih dejavnikov. Grelne plošče prostor ogrejejo hitro in učinkovito, saj se toplota razporedi po celotnem prostoru. Ogrevanje s pomočjo fosilnih goriv ne bo več mogoče, ko teh ne bo več. Brez uporabe fosilnih goriv pa pripomoremo tudi naravi.

Fosilna goriva so ena glavnih vzrokov onesnaženosti zato, če uporabljamo način ogrevanja z IR paneli, zmanjšamo uporabo fosilnih goriv ter posledično ne onesnažujemo okolja toliko kot prej. IR paneli prav tako ne zavzamejo veliko prostora, še manj kot povprečni radiator, In niso preveč vpadljivi, zato vam notranjega izgleda hiše ne bodo pokvarili. Zaradi infra rdečih žarkov se okolica segreva neposredno, saj te žarke zrak prepušča. Teh žarkov mi zaradi njihovih valovnih dolžin ne vidimo, a jih lahko vseeno občutimo, kot naravne sončne žarke.