Ajda v kaši

Ajda je vsestranska saj je izredno nezahtevna in odporna rastlina, saj lahko preživi v težkih ter neugodnih razmerah, v slabi zemlji ali kadar je suša. Več imate na https://maln.eu/ajda. Bolj kakor druge poljščine je sposobno črpati mineralne snovi izven tal, za rast pa ne potrebuje ostalih dodatnih mineralnih gnojil ali strupenih škropiv. Seveda se lahko pohvali tudi z izredno visokimi biološkimi vrednostmi in pozitivnimi učinki na naše zdravje.

ajda kaša

Ajda se lahko vnaša z bogato vsebnostjo vitaminov in mineralov. V njej lahko najdemo predvsem tiste vitamine skupine b ter minerale, kot so magneziji, železa, cinki, fosfori, bakri. Uvršča se med enega najboljših rastlinskih virov beljakovin, saj vsebuje prav vseh osem esencialnih aminokislin ter bogato vsebino vlaknin, kar bi razveselilo predvsem tiste z počasnejšo ter oteženo prebavo. Ajda je odlična za srce ter ožilje. Zaradi svojih visokih vsebnosti flavonoidov, kjer delujejo kakor antioksidanti, ugodno vpliva na zniževanja ravne holesterolov in visokih krvnih tlakov. Zaradi bogatih vsebnosti magnezijev sprošča žile in izboljšuje krvne pretoke, s tem pa tudi dostopa hranila v naše telo. Iz oluščenih ajdovih semen pridobimo ajdove kaše. Ajdova kaša ima poseben okus po oreščkih, ki verjetno ni priljubljena prav vsakemu, vendar je dobro vedeti, da se pri vključitviji ajdove kaše v prehrani, telo oskrbimo z veliko hranili.

Ajdova kaša je zelo uporabna v kuhinjah, saj lahko iz nje pripravimo veliko glavnih jedi, sladic, lahko jo uporabljamo kot priloge ali pa jo dodajamo v juho, solato in tako dalje. Jemo jo lahko kuhano ali pečeno. Ajda je zelo preprosta za pripravo: v vreli vodi jo kuhate približno 10 do 15 minut.

Ali veste, da: bi večina ljudi ajdo uvrstilo med žita, vendar je ta umestitev napačna. Spada vendar med travo, natančneje med zeljnarico, lahko pa bi bila umeščena k sadju, saj je sorodnica rabarbare. Ajda ne vsebuje veliko glutena, zato je primerna za bolne ljudi s boleznijo celiakijo in vse, ki se izogibajo glutenu pri svoji prehrani.