Proktolog pomaga pri težavah z zadnjikom

Proktolog je specialist splošne ali abdominalne kirurgije, ki se je nadalje izobrazil v smeri diagnostike in zdravljenja proktoloških bolezni. OMNIA klinika predstavlja zdravnike iz različnih specialističnih področij, več tukaj. Proktološke bolezni so patološka stanja končnega dela debelega črevesja, to je danke in anusa, ter presredka. Proktolog obravnava naslednje bolezni: pilonidalni sinus, perianalni abscesi, perianalni fistule, hemoroidi, fisura, perianalne tromboze, prolaps črevesa, poškodbe perianalne regije, kondilomi in analni karcinom. Ukvarja pa se tudi s funkcionalnimi težavami zaprtja in inkontinence analnega sfinktra.

proktolog

Osebni zdravnik vam bo izdal napotnico za obisk proktologa ob sumu na patološko dogajanje v predelu zadnjika, ki bo morda potrebovalo kirurško oskrbo. Simptomi, ki kažejo na stanje, pri katerem bo morda potreben proktološki pregled so: srbenje anusa, bolečina v anusu, kri v blatu, izcedek iz fistule, uhajanje blata, zatrdlina v predelu anusa, kožni izrastki v okolici anusa, beleče odvajanje blata in oteklina na anusu.

Specialistični proktološki pregled se bo pričel s pogovorom. Proktolog vas bo podrobneje izprašal o vaših sedanjih in preteklih težavah, pa tudi o pojavu podobnih težav v vaši družini. Pogovoru bo sledil klinični pregled. Tega je možno izvesti v različnih položajih pacienta. Lahko se opravi v ginekološkem položaju, lahko pa se pacient uleže na levi bok in pokrči noge ali pa kleči na kolenih in se upira na komolce. Proktološki pregled je za pacienta lahko stresen in nelagoden.

Ko se primerno namestite, bo proktolog zadnjični predel najprej pregledal s prostim očesom, brez tipanja. Proktolog si bo ogledal kožo v predelu zadnjika, izgled analne odprtine, morebitne fistule, zunanje hemoroide, fisure ali druge nepravilnosti. Nato pride na vrsto digitorektalni pregled. Proktolog bo s prstom pretipal anus, preveril tonus mišice zapiralke anusa, pretipal danko, pri moškem pa še prostato. Digitorektalnemu pregledu sledi še pregled z endoskopskim instrumentom imenovanim rektoskop oziroma proktoskop. To je kratka cev s kamero in lučko. S tem je klinični pregled končan.