Hidroponika ali gojenje rastlin v prihodnosti

Ste kdaj razmišljali o temu, kako bomo v prihodnosti gojili rastline? Potem ste zagotovo že slišali za sodoben način gojenja, ki ga imenujemo hidroponika – toda kaj sploh je hidroponika? Gre za posebno obliko gojenja rastlin v vodi, ki ji dodajamo vsa potrebna hranila, ki jih rastline potrebujejo za zdravo rast. V tem primeru rastlin v bistvu sploh ne posadimo v zemljo, pač pa le v primeren substrat, kateri služi kot opora. Omenjen substrat mora biti vlažen in porozen, saj ne sme zadrževati vode, ki bi lahko povzročila gnitje korenin in s tem tudi propad gojene rastline.

hidroponika

Hidroponika predstavlja sodoben trend v vrtnarjenju in kmetijstvu

Tovrsten način gojenja se uporablja v različnih panogah, primeren pa je tudi za ljubitelje rastlin, ki v svojem domu gojijo svoje izbrane vrste. Pomembno je, da imajo gojenci dovolj svetlobe. Ta način gojenja namreč zavzame bistveno manj prostora, porabi manj gnojil in na splošno od človeka zahteva manj dela.

Hidroponika se vse pogosteje uporablja tudi v urbanem vrtnarstvu in celo v kmetijstvu. Zanimivo je namreč dejstvo, da je pridelek pri tem načinu gojenja bistveno večji kot pri klasičnem. Ker zahteva manj gnojenja, je tudi bolj zdravju prijazen. Zelo pomembno pa je, da se redno meri in spremlja različne ključne parametre v vodi, kot so hranilne raztopine, minerali in druge snovi. Hidroponski sistem mora biti namreč ves čas v optimalnem ravnovesju.

Gojenje rastlin v prihodnosti

Načini gojenja rastlin so se skozi zgodovino spreminjali. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je hidroponika nekakšna pogruntavščina novodobnega sveta, pa temu še zdaleč ni tako. Omenjen način gojenja so namreč poznali že Egipčani, Grki, Babilonci, Kitajci in Azteki.

Hidroponski sistemi so tako že od nekdaj priljubljen način vzgajanja različnih kulturnih rastlin, danes pa njihova uporaba le še bolj narašča. K temu prispevajo predvsem njihove prednosti, ena izmed njih pa je zagotovo možnost gojenja tudi v majhnih prostorih. Druga prednost pa je, da lahko neposredno nadzorujemo uporabo in količino ustreznih hranilnih snovi, za kar smo poplačani z večjim pridelkom.