Kako delo opravlja sodobna livarna

V podjetju LKR pri svojem delu uporabljajo posebne tehnike litja, ki zagotavljajo maksimalno kakovost končnega izdelka. Njihova livarna zaposluje strokovnjake, ki izvajajo različne destruktivne in nedestruktivne preskusne postopke, s katerimi zagotovimo visoko kakovost, ki jo zahtevajo najbolj zahtevne stranke. Izlitki, izdelani v njihovi lastni proizvodni hali, imajo dostavno težo od 0,1 kg do 10 ton na kos. Posamezni kosi in majhne serije posebnih ulitkov so izdelani z uporabo naprednih obdelovalnih sistemov, ki kombinirajo vodno steklo in ester.

Poleg sodobnih in tehnološko dovršenih tehnik obdelave materiala, pa pri LKR s pridom uporabljajo vsesplošno priljubljeno tehnologijo 3D tiska, ki omogoča hitro prototipiranje. Zahvaljujoč tej vsestranski tehnologiji, so njihovi predprodukcijske modeli in komponente hitro in izredno natančno zasnovani.

livarna

Kaj sploh dela livarna

Strokovnjaki, ki svoje znanje udejstvujejo v livarski industriji, so livarji. Njihova glavna naloga je, da aktivno sodelujejo v procesu vlivanja različnih predmetov iz kovine, plastike in drugih materialov. Tekom livarskega procesa, s pomočjo prej izdelanega kalupa, nastajajo najrazličnejši ulitki, ki se jih nato pošlje v nadaljnjo obdelavo. Livarji najpogosteje delajo v livarskih podjetjih, ki izdelujejo serijske ali izredne ulite izdelke. Vendar pa lahko ta poklic pogosto srečate tudi na umetniškem področju, kjer livar sodeluje s kiparji, ki želijo svoje kipe uliti v kovino, plastiko in druge materiale.

Livarna je delovni prostor, kjer mora delo potekati gladko in brez napak, ki sicer vodijo v nastanek nekakovostnega izdelka. V želji po izboljšanju obdelovalnih in drugih tehnik, pri podjetju LKR stavijo na tehnološko izpopolnjene in dovršene delovne tehnike. Eden izmed njihovih prvakov, ki pomagajo pri nastajanju livarskih izdelkov je zagotovo sistem Shaw. Slednjega se uporablja predvsem takrat, ko so podane najvišje zahteve glede natančnosti in kakovosti obdelave površine izdelka.

S pomočjo livarskega procesa izdelki pridobijo na svoji kvaliteti in vzdržljivosti. Zato se odločite za izvajalca, ki svoje delo vestno in zavzeto opravlja, vlaga v izobraževanje zaposlenih in se spoznava z novimi naprednejšimi tehnikami obdelave.