Ponev za kuhinjske navdušence

Ljubitelji kuhanja vedo, da je za pripravo najboljše hrane ključna ustrezno izbrana ponev, ki uporabniku zagotavlja hitro in enostavno kuho. Zagotovo ste se že soočili z različnimi težavami, ki nastanejo pri kuhi – od prijemanja, prelivanja pa vse do omejenosti uporabe ponev na posameznih površinah.

Katere so lastnosti dobre ponve?

Ponev je vsestransko uporaben kuhinjski pripomoček, ki nam je v pomoč pri praženju, peki in cvretju. Kuhinjski navdušenci prisegajo na ponve visoke kakovosti, ki imajo zaščitni premaz proti prijemanju, se hitro segrejejo, hkrati pa so sestavljene iz materialov, ki ne vplivajo na zdravje ljudi (pri tem bodite pozorni, da neškodljivost podpirajo certifikati priloženi samemu izdelku) in so odporni tudi proti odrgninam.

Večina kuharjev si danes ne predstavlja, da ponve ne bi bile namenjene različnim kuhalnim ploščam kot je na primer indukcijska plošča, keramika, elektrika ali plin. Ponve pa so lahko tudi odlično darilo – tudi če ne veste, kakšno kuhalno ploščo oseba uporablja, boste z izbiro ponve, ki je namenjena vsem kuhalnim površinam, popolnoma zadeli.

 

Ponev za kuhinjske navdušence.Ponev za kuhinjske navdušence.

Mnoge kuharske navdušence pogosto demotivira samo čiščenje ponve. Kakovostne ponve, ki imajo zaščitni sloj proti prijemanju hrane, pomembno pomagajo pri lajšanju težav s čiščenjem. Dodatno pa že nakupu preverite, ali omogoča tudi čiščenje v pomivalnem stroju.

Kaj storiti, ko je ponev odslužila svoje?

Skrb je osnovno vodilo, ki podaljšuje življenjsko dobo vaše ponve. Da bi življenjsko dobo podaljšali, se izogibajte izpostavljanju ponve ekstremno visokim temperaturam – segrevanje naj poteka počasi, pri nižjih temperaturah. Pri uporabi ponve pa se skušajte izogibati kovinskim pripomočkom, ki jih lahko nadomestite na primer z lesenimi.

Poskrbite za redno vzdrževanje sloja za nesprijemanje, ki ga redno negujte z mazanjem olja za kuhanje (1 žlička), ki ga segrejte pri nizki temperaturi (30 sekund) in razmažite po ponvi. Odveč olje obrišite. Postopek je potrebno redno izvajati še posebej, če ponve čistite v pomivalnem stroju.

Priporočljivo je, da ponev menjate na približno pet let. Obvezno pa jo zamenjajte prej, če na njej opazite poškodbe, odrgnine ali področja razbarvanosti.

Odslužene ponve, podobno kot ostalo kuhinjsko posodo, oddamo na reciklažnem zbirnem mestu.