Olje črne kumine – zdravilni učinki

Črna kumina po vsem svetu velja za eno najmočnejših zdravilnih zelišč, kar jih poznamo. Učinkovito olje črne kumine vsebuje več kot 100 aktivnih sestavin in je zato zelo zdravilno, v terapevtske namene se uporablja že več tisoč let. Olje črne kumine so uporabljali v starodavnem Egiptu za izboljšanje prebave, pri zobobolu, različnih prehladih in infekcijah. Kot zanimivost, semena črne kumine so našli tudi v Tutankamonovi grobnici. Sicer pa so olje črne kumine uporabljali v preteklosti za različne namene. Denimo Kleopatra ga je uporabljala v lepotne namene, Hipokrat je z njim zdravil predvsem prebavne težave, med tem, ko so ga v vzhodni tradicionalni medicini (Ajurveda in tradicionalna kitajska medicina) uporabljali predvsem pri zdravljenju migren in diabetesa.

olje črne kumine

Rastlina iz katere pridobivajo olje črne kumine.

V zadnjih 60 letih je bilo olje črne kumine preučevano v več kot 400 različnih študijah, kakšno je njegovo delovanje. Ena od zelo znanih aktivnih snovi v olju je timokinon, ki ima močne antibakterijske in anitiparazitne lastnosti, hkrati pa zmanjšuje rast tumorjev, telo pa zaščiti pred posledicami kemoterapije in obsevanja.

V študijah dokazani zdravilni učinki olja črne kumine
V različnih študijah so dokazali, da ima olje črne kumine številne zdravilne učinke. Olje ima močno protivnetno delovanje in močno zavira vnetja, ki lahko privedejo tudi do v rakavih obolenj, diabetesa in aken. Na drugi strani olje stabilizira razpoloženje, dokazano izboljšuje kognitivne funkcije (predvsem spomin, pozornost) in zmanjšuje anksioznost. Pri podganah so dokazali, da olje zavira tudi rast rakavih celic v požiralniku, želodcu, črevesju in pljučih.

S pomočjo študij so ugotovili tudi prednosti uživanja olja črne kumine, ki so predvsem opazne pri krepitvi imunskega sistema, zaščiti celice pred patogeni in virusi, preprečevanje okužb urinalnega trakta, blaženju bolečin v mišicah in sklepih, blagodejno pa vpliva tudi na jetra in ledvice, preprečuje utrujenost, depresijo in zaspanost. Kot lahko vidite je olje črne kumine vsestransko uporabno pri preventivi in blaženju zdravstvenih težav.